Förra veckan besökte jag Nordic.design som är en design-konferens som sker årligen. Konferensen är en del av Nordic.js som är mer riktad mot webbutveckling.
Ämnen för dagen handlade om grafisk design, hur man planerar och sätter upp design-sprintar, eye-tracking, design systems och UX writing. En superbra mix med andra ord! 🤗
Det jag framförallt tar med mig från dagen är dessa punkter:
The best pronouns for graphic design is “WE”
Föreläsaren Prem Krishnamurthy, talade om värdet i att jobba tillsammans, men framför allt att hitta olika kompetenser. Att alltid sträva efter mångfald när man sätter ihop en projektgrupp.
Eye-tracking är inget utan User-reserach
Det är ganska vanligt idag att man letar efter quick-fix lösningar som t.ex. att köpa in en eye-tracking-tjänst för förstå vad som tar användarens uppmärksamhet och så tror man att man är klar. För att få en korrekt förståelse kring just eye-tracking är det därför också viktigt att ha en genomtänkt user-reserach-strategi och jobba med eye-tracking i kombination med andra verktyg t.ex. användarintervjuer.
The art and science of naming
Namngivning av appar, tjänster och funktioner är en viktig del i användarupplevelsen. Här finns många saker att ta hänsyn till; är namnet tydligt, vad händer om några år och tjänsten/appen har ändrats/utvecklats, funkar namnet forfarande? Låter namnet bra när man säger det? Förmedlar namnet en bra känsla? Hur formaterar man namnet, ska namnet ha en “A” framför sig, eller “The” eller ska man jobba versal-gement? Speakern Sophie Tahran gav ett supertydligt exempel där appen Lyft, hade lanserat en samåknings-tjänst med namnet “Lyft line”. Det visade sig att användarna inte helt förstod att detta val just innebar samåkning och Lyft fick då ändra namnet till, “Lyft shared”.
Slutligen, tack Nordic.design, alla talare och deltagare/minglare för en inspirerande dag! ✨😀