Citykartor.se - uppdatering!

Ni som varit inne på Citykartor.se nyligen kan ha sett att sidan fått en uppfräschning! Och det beror på att jag mer eller mindre varit tvungen att byta e-handlesplattform. I detta blogginlägg förklarar jag varför. 🤗

citykartor-shopify-ny.jpg

2015 skapade jag varumärket och webbsidan Citykartor.se. En sida där man kan köpa snygga posters med kartmotiv på Sveriges städer. Jag valde Tictail som e-handelsleverantör då jag tyckte tjänsten verkade enkel, snygg och gratis (förutom 9kr/månad i domänkostnader). 

I slutet på förra året meddelade Tictail att dem blivit uppköpta av e-handels-plattformen Shopify. Vilket är såklart kul för Tictail, men lite tråkigt för min del. Dels då jag gillar mindre svenska aktörer på marknaden och att stödja dem genom att använda deras tjänst eller produkt. Och dels då det innebär att jag aktivt själv måste byta tjänst vilket kan vara krångligt och kan ta lång tid. Värt att nämna är också att Shopify inte är en gratistjänst men har en trial period. 

Men nu när jag genomfört flytten av plattformen, kan jag säga att det var superenkelt! Och tänkte därför gå igenom lite hur enkelt det var ☺️

Vart ska man börja?
Tictail har varit duktiga på att kommunicera att tjänsten kommer att läggas ner. Bland annat genom nyhetsbrev och genom notifikationer på sin dashboard när man loggar in på sitt Tictail-konto. Och klickar man på den länk som hänvisas kommer man till en kort “Steg-för-steg” guide. Totalt 7 steg, som tydligt förklarar vad man ska göra och hur:

citykartor-shopify-step-by-step.jpg

Exportera & Importera
De viktigaste punkterna för mig var att “exportera min produkter” så att bilder, produkttexter och ordrar sparas ut i en fil och kan importeras in i Shopify. Samma sak gällde för kundrecensioner, dessa kunde man genom ett enkelt klick exportera ut till en csv-fil som också den sedan var enkel att importera in i Shopify.

Uppdatera domän
Har man en egen domän uppsatt dvs inte en Tictail-adress med sin butik sist i url:en (tictai.com/citykartor) behöver man logga in hos sin domänleverantör (i mitt fall Loopia), leta bland sina DNS-inställningar och lägga in Shopifys IP:adress där. Shopify har en egen manual här som förklarar detta tydligt som jag länkar till här.

Oftast brukar jag tycka att denna delen är den krångliga, men denna gången gick det hur smidigt som helst. Värt att notera är att ändring av DNS och IP-adress inte sker på 1 sek. Det kan ta upp till några timmar innan domänen helt har pekats över till Shopify. Men så länge som man fått den verifierad i Shopify, ska allt vara på sin plats.

Design & templates
Innan jag påbörjade flytten var jag rädd att mycket av den design jag skapat i Tictail skulle försvinna. Men helt helts känslan av designen tycker jag är den samma. Produktdetaljsidan ser i princip identisk ut (eftersom att jag importerat den exporterade filen till Shopify), vilket är helt fantastiskt! Sen är det alltid kul att testa olika moduler på startsidan. Så kolla gärna in nya Citykartor.se här! 😃